فهرست مطالب
- PMS چیست؟
- PMS مخفف چیست؟
- علت PMS
- علائم PMS
- PMS از کی شروع می شه؟
- دوره PMS چند روزه؟
- PMS با PMDD چه فرقی دارد؟
- نحوه تشخیص PMS
- درمان PMS
- قرص سندروم پیش از قاعدگی
- وقتی همسر یا پارتنرمان پریود است چه کار کنیم؟
- اطلاعات خود را درباره PMS افزایش دهید.
- از نظر عاطفی او را حمایت کنید.
- در کارهای عملی کمک کنید.
- فعالیت های سالم را پیشنهاد دهید.
- در صورت نیاز کمی به او فضا بدهید
- ارتباط باز و صریح داشته باشید
- در صورت نیاز، به دکتر مراجعه کنید.
- درصورتی که آمادگی رابطه جنسی ندارد به او زمان بدهید
- آیا PMS با افزایش سن تغییر میکند؟
- آیا سندروم pms باعث چاقی میشود؟
- درمان خانگی سندرم پیش از قاعدگی
PMS چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شامل علائم جسمی و روحی مانند تغییرات خلقی، خستگی، افسردگی، حساس شدن سینه ، دردهای عضلانی و... است که با چرخه قاعدگی مرتبط بوده و معمولاً در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی، یعنی بین تخمکگذاری و قاعدگی بروز میکنند. در این مرحله، به علت تغییرات هورمونی، مخصوصا تغییر استروژن و پروژسترون، علائم مختلفی ممکن است مشاهده شود.
PMS مخفف چیست؟
PMSمخفف کلمه Premenstrual syndrome است که به آن سندروم پیش از قاعدگی نیز می گویند.
علت PMS
تغییرات هورمونی: پس از تخمکگذاری، سطح پروژسترون افزایش یافته و سطح استروژن دچار نوسان میشود. این تغییرات میتوانند بر انتقالدهندههای عصبی که وظیفه تنظیم خلق و خو را در مغز بر عهده دارند، مانند سروتونین (که با حس شادی و تندرستی مرتبط است)، تأثیر بگذارند. در نتیجه، بسیاری از افراد در این مرحله از چرخه قاعدگی دچار تغییرات خلقی، تحریکپذیری یا اضطراب میشوند.
تغییرات شیمیایی مغز: تغییرات سروتونین در مغز می تواند باعث بروز علائم پیش از قاعدگی مانند مشکلات خواب، خستگی و افسردگی شود.
علائم PMS
علائم فیزیکی: PMS این علائم شامل نفخ، سردرد، خستگی، حساس شدن سینهها و دردهای عضلانی یا مفصلی ، تغییر اشتها و تورم دست و پا است. برخی افراد هوس خوردن غذاهای شیرین یا شور می کنند.
علائم احساسی: PMS علائم احساسی رایج شامل نوسانات خلقی، تحریکپذیری، احساس غم و اندوه ، اضطراب و استرس یا حتی افسردگی خفیف است.
علائم رفتاری و شناختی: PMS ممکن است فرد دچار مشکل در تمرکز، احساس "مهآلودگی" ذهنی و یا اختلال در خواب شود.
PMS از کی شروع می شه؟
PMS ممکن است هر زمانی در بازه زمانی تخمک گذاری ( یعنی روز 14 ام چرخه قاعدگی در چرخه 28 روزه ) تا شروع پریودی اتفاق بیفتد. معمولا خانم ها یک هفته قبل از پریود با علائم سندروم روبه رو می شوند.
هم چنین بخوانید: حمام در پریودی ضرر دارد؟
دوره PMS چند روزه؟
علائم PMS 5 تا 11 روز قبل از شروع پریود آغاز می شود و معمولا با شروع پریود تمام می شود.
PMS با PMDD چه فرقی دارد؟
PMDD یا اختلال بی قراری پیش از قاعدگی، نوع شدیدتر PMS است. در حالی که PMS میتواند زندگی روزمره را مختل کند، نشانه های PMDD اغلب آنقدر شدید هستند که روی عملکرد روزانه، کار و روابط اجتماعی فرد تأثیر منفی دارند. علائم PMDD شامل موارد زیر است:
- افسردگی و غم شدید
- فکر خودکشی
- بی خوابی
- عصبانیت
- اضطراب
- گرفتگی عضلانی
- پرخوری و نفخ
نحوه تشخیص PMS
هیچ گونه آزمایشی برای تشخیص PMS وجود ندارد و دکتر می تواند از طریق بررسی علائم آن و سابقه پزشکی فرد متوجه سندروم پیش از قاعدگی شود. شما برای تشخیص این سندروم می توانید چند دوره چرخه قاعدگی خود را بررسی و یادداشت کنید. از اولین روز شروع پریود بشمارید و ببینید بعد از چند روز نشانه های PMS در شما شروع می شود و تا پریود بعدی چند روز فاصله دارد. معمولا این علائم از چند روز قبل از شروع پریود شروع شده و با شروع پریود تمام می شود.
درمان PMS
موارد زیر به بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی کمک می کنند:
ورزش: فعالیتهای ورزشی منظم به دلیل اینکه می تواند باعث ترشح اندورفین شود به بهبود خلق و خو کمک می کند.
رژیم غذایی سالم: رژیم غذایی متعادل و کم نمک، بدون کافئین و شکر و سرشار از غلات کامل، میوهها و سبزیجات نیز میتواند به کاهش نفخ و نوسانات خلقی کمک کند.
خواب کافی: خواب کافی و مدیریت استرس از طریق تمرینات یوگا، مدیتیشن یا تکنیکهای تنفسی نیز به طور قابل توجهی علائم را کاهش میدهد.
مصرف داروها:
- مسکنها: مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن باعث کاهش دردهای عضلانی و سردرد می شود.
- قرص های ضدبارداری: این قرص ها به کنترل هورمون ها کمک کرده و علائم هورمونی را کاهش می دهند.
- داروهای ضدافسردگی: برای کسانی که با علائم احساسی شدید یا PMDD مواجه هستند، استفاده از دوز پایین SSRIs (مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین) ممکن است به مدیریت نوسانات خلقی، افسردگی و اضطراب کمک کند.
مکملهای غذایی: با استفاده از مکملهایی مانند کلسیم، منیزیم و ویتامین B6 میتوان به بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی کمک کرد.
قرص سندروم پیش از قاعدگی
قرص PMS 50 نوعی مکمل است که حاوی ترکیبات گیاهی شیرین بیان، بابونه آلمانی، شیساندرا، آشواگاندا، پنج انگشت، گل ساعتی ، منیزیم، ال تیانین و سایر ویتامین ها می باشد که سبب کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی می شود.
وقتی همسر یا پارتنرمان پریود است چه کار کنیم؟
وقتی شریک زندگیتان در دوران قاعدگی یا PMS قرار دارد، میتوانید با انجام کارهایی، راحتی بیشتری برای او ایجاد کنید و رابطهتان را تقویت کنید. در ادامه روش هایی برای کمک به همسر در این دوره پیشنهاد می شود:
اطلاعات خود را درباره PMS افزایش دهید.
- شناخت علائم: با آگاهی از علائم جسمی و عاطفی رایج، میتوانید به همدلی بیشتری برسید و از واکنشهای نادرست به تغییرات خلقی او پرهیز کنید.
- فهمیدن چرخه قاعدگی: زمانی که از چرخه قاعدگی همسرتان خبر داشته باشید می توانید از زمان بروز این علائم خبردار شوید و در این زمان کمک کننده باشید.
از نظر عاطفی او را حمایت کنید.
- شنونده بدون قضاوت باشید: بدون اینکه تلاشی برای حل مشکل بکنید ابتدا به حرف ها و احساساتش گوش دهید و توجه کنید.
- تأیید احساسات: احساسات او را تایید کنید و بگوئید که او را درک می کنید. و این جمله که تو الان pms هستی را اصلا نگوئید. فقط جوری رفتار کنید که بداند او را درک می کنید.
- صبور باشید: علائم عاطفی مثل تحریکپذیری و نوسانات خلقی معمولاً خارج از کنترل او هستند، پس با نشان دادن صبر و همدلی کمک کنید که احساس حمایت و محبت کند.
- آرامش فیزیکی ایجاد کنید: به آرامی او را ماساژ دهید و کمی همسر خود را در آغوش بگیرید.
در کارهای عملی کمک کنید.
- کمک به امور روزمره: انجام کارهای خانه میتواند خستگی و ناراحتی این دوره را افزایش دهد، پس در کارهای خانه به او کمک کنید.
- تهیه وسایل راحتی: میانوعدههای موردعلاقه، کیسه آب گرم یا پتوی گرم را فراهم کنید تا باعث بهبود خلق و خوی او شوید.
فعالیت های سالم را پیشنهاد دهید.
- ورزش ملایم را پیشنهاد دهید: ورزش سبک مانند پیادهروی میتواند به بهبود خلق و کاهش گرفتگیها کمک کند.
- پیشنهاد غذاهای مغذی: برخی از غذاها ممکن است نفخ و تحریکپذیری را تشدید کنند، پس با ارائه میانوعدههای سالم و مغذی به کاهش این علائم کمک کنید.
- تشویق به نوشیدن آب: نوشیدن آب کافی میتواند نفخ و سردرد را کاهش دهد.
در صورت نیاز کمی به او فضا بدهید
- احترام به زمان تنهایی: برخی افراد در این دوران نیاز به تنهایی دارند. اگر طرف مقابل درخواست تنهایی کرد، او را تنها بگذارید و به او بگوئید که در صورت نیاز در کنار او هستید.
ارتباط باز و صریح داشته باشید
در مورد نیازهای او صحبت کنید: از او بپرسید که چه نیازی دارد و از او حمایت کنید. ممکن است همه افراد نیاز یکسان نداشته باشند پس با توجه به این مسئله اقدام کنید.
در صورت نیاز، به دکتر مراجعه کنید.
اگر شریکتان علائم شدیدی دارد، او را تشویق کنید که با یک پزشک یا مشاور مراقبتهای بهداشتی مشورت کند. سندرم PMS و PMDD (اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی) قابل درمان هستند و متخصصین میتوانند راهکارهایی برای بهبود کیفیت زندگی ارائه دهند.
درصورتی که آمادگی رابطه جنسی ندارد به او زمان بدهید
اگر دیدید که همسرتان حال مناسبی برای انجام رابطه جنسی ندارد به او زمان بدهید و او را درک کنید و اگر تمایل به انجام این کار داشت برای درد کمتر از لوبریکانت استفاده کنید.
سوالات متداول
آیا PMS با افزایش سن تغییر میکند؟
PMS هنگام افزایش سن و نزدیکی به یائسگی به علت نوسانات هورمونی بیشتر می شود ولی بعد از یائسگی متوقف می شود.
آیا سندروم pms باعث چاقی میشود؟
بله برخی افراد در این دوره به علت فشار روحی و اشتهای زیاد ممکن است غذای زیادی بخورند و وزن آن ها افزایش یابد.
درمان خانگی سندرم پیش از قاعدگی
شما می توانید از دمنوش های گیاه پنج انگشت، بهارنارنج، زنجبیل و بابونه برای بهبود علائم این سندروم استفاده کنید.
pms بعد از ایمان تغییر می کنه؟
اگر شما افسردگی بعد از زایمان داشته باشید ممکنه علائمش شدیدتر نشون بده