علائم حساسیت به کاندوم و روش های درمان حساسیت
یکی از روش های محبوب بین زوج ها برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی و بارداری کاندوم است که توسط بسیاری از زوج ها مورد استفاده قرار می گیرد. برخی افراد بعد از رابطه جنسی با کاندوم ممکن است علائمی مانند خارش ، سوزش و... داشته باشند که در اثر حساسیت به کاندوم ایجاد می شود. معمولا افراد به کاندوم های لاتکس حساسیت نشان می دهند زیرا پروتئینی که لاتکس از آن تولید می شود حساسیت زا است. درادامه جنس های مختلف کاندوم ،علائم حساسیت به کاندوم و روش های پیشگیری و درمان آن بیان شده است.
جنس های مختلف کاندوم
کاندوم ها در جنس های متنوعی تولید می شوند که افراد ممکن است به یکی از این جنس ها حساسیت نشان دهد. از آنجا که کاندوم در پیشگیری از بیماری های STD نیز موثر است عدم استفاده از کاندوم به خاطر حساسیت به آن باعث افزایش خطر این بیماری ها می شود بنابراین ابتدا بهتر است جنس های دیگر کاندوم را امتحان کنید.
کاندوم با جنس لاتکس
لاتکس از پروتئین موجود در شیره درخت تولید می شود و در موارد مصرفی آزمایشگاهی و بیمارستانی مثل دستکش ها هم کاربرد دارد. ویژگی مهم این کاندوم خاصیت ارتجاعی آن است. اکثر کاندوم های موجود در بازار لاتکس هستند.
کاندوم پلی اورتان
این جنس نازک تر از کاندوم لاتکس است و حرارت بدن را بهتر منتقل می کند ولی خاصیت کشسانی کمتری دارد و احتمال پارگی آن بیشتر است.
کاندوم پوست بره
جنس این نوع کاندوم از روده گوسفند است و یک گزینه طبیعی برای افرادی است که به لاتکس یا پلی اورتان حساسیت دارند. با این حال، کاندوم پوست گوسفند جنس متخلخلی دارد و ویروس ها می توانند از آن عبور کنند بنابراین برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی مناسب نیست.
کاندوم پلی ایزوپرن
پلی ایزوپرن یک لاستیک طبیعی است. این جنس پروتئین های طبیعی که در لاتکس استفاده می شود و حساسیت زا هستند را ندارد و برای کسانی که به لاتکس حساسیت دارند مناسب است. کاندوم پلی ایزوپرن نسبت به پلی اورتان خاصیت ارتجاعی بیشتری دارد.
علائم حساسیت به کاندوم
علائم می تواند از تحریک خفیف تا واکنش های آلرژیک شدید متفاوت باشد.
علائم رایج عبارتند از:
- خارش
- سرخی
- تورم
- کهیر
در حساسیت های شدیدتر به کاندوم ممکن است بدن نیز درگیر شود. این مسئله بیشتر در خانم ها اتفاق می افتد و علائم زیر را ایجاد می کند:
- آبریزش بینی
- خارش گلو
- عطسه
- سرفه
- گرگرفتگی صورت
- مشکل تنفس (در موارد شدید)
علت حساسیت به کاندوم
نوعی پروتئین در جنس لاتکس به کار رفته که حساسیت زا است و زمانی که وارد بدن می شود بدن برخی افراد آن را مهاجم می داند و با آزادکردن آنتی بادی می خواهد با این پروتئین مقابله کند. بنابراین علائم حساسیت بروز می کند.
جلوگیری از حساسیت به کاندوم
درصورت داشتن حساسیت به کاندوم از روش های زیر استفاده کنید:
استفاده از کاندوم های غیر لاتکس:
معمولا افراد به جنس لاتکس کاندوم حساسیت دارند. در چنین شرایطی می توان از کاندوم هایی با جنس پلی اورتان یا پلی ایزوپرن استفاده کرد.
آزمایش کاندوم های جدید:
حتی اگر به لاتکس حساسیت دارید، آزمایش مارک های جدید کاندوم برای اطمینان از سازگاری با پوست ضروری است.
رابطه جنسی بدون کاندوم:
درصورتی که از سلامت خود و شریک جنسیتان مطمئن هستید و نیازی به پیشگیری از بیماری مقاربتی نیست می توانید از روش های دیگر پیشگیری از بارداری مانند روش های طبیعی با کمک زمان تخمک گذاری یا قرص های ضدبارداری استفاده کنید.
از روان کننده های بدون مواد حساسیت زا استفاده کنید:
برخی از روان کننده ها ممکن است حاوی مواد حساسیت زا و عطر باشند. بهتر است از روان کننده های مبتنی بر آب یا سیلیکون و بدون عطر و افزودنی استفاده کنید.
اسپرم کش ها:
برخی افراد ممکن است به مواد شیمیایی موجود در اسپرم کش ها مانند نونوکسینول حساس باشند.
استفاده از کاندوم های ضد حساسیت:
برخی از کاندوم ها مانند کاندوم ضد حساسیت نازک کدکس برای افرادی که به لاتکس معمولی حساس هستند ایجاد حساسیت نمیکند. کاندوم سوپر نازک کدکس Sensitive Pro-Sensation با ضخامت 0.05 میلی متر، یکی از نازک ترین کاندوم های موجود در بازار است. این کاندوم با انتقال گرمای بدن تجربه رابطه ای نزدیک تر و لذت بخش تر را فراهم می کند.
درمان حساسیت به کاندوم
اگر علائم خفیف حساسیت مانند خارش یا قرمزی را تجربه کردید، می توانید از درمان های بدون نسخه برای تسکین مشکل خود استفاده کنید:
- قرص های آنتی هیستامین و آدرنالین : می توانند به کاهش خارش و تورم کمک کنند.
- داروهای کورتون دار: برای سرکوب موقت سیستم ایمنی بدن
- کرم هیدروکورتیزون: این کرم می تواند پوست تحریک شده را تسکین دهد.
واکنش های شدید هنگام حساسیت به کاندوم
اگر علائم شدیدی مانند مشکل در تنفس یا تورم صورت، لبها یا زبان را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید زیرا می تواند نشانه آنافیلاکسی( یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی) باشد.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر حساسیت به کاندوم لاتکس هستند؟
- اسپینا بیفیدا یا بیرون زدگی نخاع: افرادی که دچار این نقص مادرزادی هستند در نوزادی در تماس مکرر با دستکش های لاتکس هستند و ممکن است دچار حساسیت به لاتکس شوند.
- جراحی های مکرر: افرادی که به طور مکرر جراحی می شوند و اندام های داخلی آن ها در تماس با دستکش های لاتکس است امکان بروز حساسیت به لاتکس را دارند.
- کار در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی: تماس مداوم پوست با دستکش های لاتکس می تواند خطر آلرژی به لاتکس را افزایش دهد.
- افرادی که به برخی از مواد غذایی مانند موز ، آووکادو، شاه بلوط و کیوی حساسیت دارند ممکن است به کاندوم لاتکس نیز حساسیت داشته باشند.